2014. december 11., csütörtök

A mosószappanról


Dunát lehet rekeszteni a rengeteg mosószappanból készült folyékony mosószer recepttel, és mind jónak is tűnik, legalábbis aki készíti, az esküszik rá hogy elronthatatlan, és tökéletes, és annak biztos így is van, aki használja, és kikísérletezte a saját választott mosószappanjából, csak mi többiek zavarodunk meg, mert ahány recept, annyiféle szappan, vízmennyiség (sőt vízfajta!) és egyéb hozzávaló, és az biztos, hogy mindigdemindig lesz legalább egy de inkább több kommentelő, aki azt mondja, hogy ő bizony megcsinálta ezt a receptet lépésről lépésre, de harmadnapra egy zselétömbbe állt össze az egész és totál használhatatlan. Másoké meg túl híg lett. Másoknak meg egy óra alatt sem akart felolvadni az a nyamvadék szappan. Megint másoké meg eltömítette a mosógépet. Szóval jó nagy összevisszaság van mosószappan ügyben.

Én nem vagyok vegyész, se szappanfőző, semmit nem értek a dologhoz, csak azt írom le, amit én magam tapasztaltam, és annak az a veleje, hogy a szappankészítéséhez használt zsiradék eredete a kérdés kulcsa.

Van csak növényi olajból főzött mosószappan (olivaolajból, babérból stb.), vagy csak állati eredetű zsírból (pl: disznózsír), és van vegyes is. Ami a kész szappan hatékonyságát illeti, nincs különbség a változatok között, már ha eleve egy natúr, illat-, színezék, és felesleges adalékanyagmentes pucér mosószappanról van szó, de abban, hogy mennyire problémamentes a mosógépi felhasználásuk, abban lehetnek eltérések. Nem igazán számottevő eltérések, de fontosak.

Ahogy én látom, a csak növényi olajokból készült mosószappan valamivel puhább, könyebben oldódik vízben, és kevesebb víz is kell hozzá, hogy gélállagúvá váljon. Ez egyben a hátulütője is, mert kevesebb mosógél lesz belőle, és a növényi mosószappan eleve drágább is egy kicsit, tehát kevesebbet lehet megspórolni vele a bolti mosószerhez képest, bár még így is jelentős a különbség, pláne hogy a mosószer mellett még a többszáz forintos öblítő ára is csak egy üveg töksima fehérecet árára redukálódik. Ha valaki azonban nincs annyira rászorulva, hogy kizárólag anyagi megfontolás tárgyává tegye a mosószappanra való átállást, akkor az a jó hírem, hogy növényi olajból készített szappannal sokkal könnyebb dolgozni. A külföldiül írt receptekben használt szappanokat sokszor magyarul simán csak mosószappannak fordítják, pedig azok valójában gyakran növényi alapú színszappanok: Castile soap, Savon de Marseille, Savon d'Alep stb, ezek főként olivaolajból készített szappanok, és Angliában, Franciaországban ezek jelentik az olcsón kapható mosószappant. Magyarországon viszont nem, a magyar mosószappanok jellemzően növényi és állati zsírokat is tartalmaznak, és egészen máshogy viselkednek, mint például egy marseille-i szappan, ami már attól felolvad, ha csak forró vizet öntünk rá, és 5 dekányi reszelékhez elég egy-másfél liter víz is, hogy gél állagú legyen, míg a magyar mosószappan 5 dekájához kell 3 liter víz, és jó ideig kell főzögetni, mire felolvad teljesen.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a magyar mosószappan rossz, csak azt hogy nehézkesebb dolgozni vele, és ami fő, könnyebben előfordulhat, hogy a mosógépben nem mosódik ki 100%-osan a ruhákból, főleg abban az esetben, ha nem akarunk gélfőzéssel vacakolni, hanem egyből a szappanreszeléket akarjuk a gépbe tenni. Személy szerint magam azért preferálom jobban a növényi mosószappan használatát a saját háztartásomban, mert az Öblítőnél leírt bőrallergiám miatt szeretnék a lehető legbiztosabb lenni abban, hogy nem marad semmi vegyszer a ruháim szövetében, amitől kijöhetnek a kiütéseim.

Saját bevált receptjeim itt találhatók:
Mosópor fehér ruhákhoz
Mosógél színes ruhákhoz

1 megjegyzés: