2014. december 18., csütörtök

Mosógél színes ruhákhoz

40 vagy annál alacsonyabb fokon mosandó ruhákhoz ajánlom. Olyan színes ruháknál, amiket 60 fokon is lehet mosni, ugyanazt a mosópor-receptet alkalmazom, mint amit a fehér ruhákhoz, csak kihagyom belőle a nátrium perkarbonátot, mert az fehérít.

Hozzávalók:

- 50 gr mosószappan-reszelék
- 1-3 liter víz
- 4 ek szódabikarbóna
- 30-40 csepp illóolaj - opcionális (én édes narancsot szoktam használni, ha kedvem van hozzá)

A mosószappan reszeléket felöntöm forró vízzel, és kevergetem, míg teljesen el nem olvad a szappan.
A víz mennyisége szappanfüggő, ha a mosószappan csak növényi olajokból készült, akkor 1-1,2 liter víz is elég hozzá, ha növényi és állati zsírokat is tartalmaz a szappan, akkor akár 3 liter vizet is felvehet, továbbá a szappan olvadási ideje is függ az összetételétől, növényi szappan esetében akár az is elég ha vízforralóval felforraljuk a szükséges vízmennyiséget, ráöntjük a szappanra, és öt percig kevergetjük, más összételű szappan esetében ez az olvadási idő valamivel hosszabb, érdemes alágyújtani a tűzhelyen, de csak takarékon, ne hagyjuk forrni a keveréket.

Miután szépen elolvadt a szappan, belekeverjük a szódabikarbónát, majd lefedjük, és pár órát állni hagyjuk, én minimum egy éjszakát szoktam pihentetni, amíg teljesen kihűl. Ne ijedjünk meg ha reggelre egy késsel vágható zselétömböt találunk a fazékban, némi kicsapódott szódabikarbónával a tetején, ekkor vesszük elő a botmixert, és szép simára, krémszerűen selymesre turmixoljuk vele. Ezen a ponton lehet belecsepegtetni illóolajat, de nem muszáj, az csak az illat kedvéért kerül bele úgyis.

Ha eltaláltuk a megfelelő vízmennyiséget a szappanunkhoz, akkor nem fog többet megdermedni, hanem folyékony és sűrű tejszín-szerű marad az állaga, de ha még kísérleti fázisban van a keverékünk, nem ismerjük szappanunk vízszükségletét, akkor azt javaslom, hogy még 24 órán át hagyjuk a fazékban, vagy olyan tárolóba töltsük át, aminek széles a szája, és belefér a botmixer, hogy újra át lehessen dolgozni vele, kevéske hozzáöntött vízzel együtt. Érdemes mindig felírni mennyi vizet adtunk még hozzá, míg eléri a kívánt állagot, így a végén tudjuk, hogy összesen mennyi vizet kell legközelebb használnunk.


TIPP:
1. Ha aggódunk, hogy a mosógél az állástól esetleg mégis megdermed a flakonban, akkor dobjunk bele egy nagyobbacska üveggolyót, és rázzuk föl néha. A golyó úgy fog viselkedni, mint a kis fémgolyók a körömlakkban, csak arra vigyázzunk, hogy nehogy beöntsük a golyót is a mosógépbe a mosószerrel együtt.

2. Szerezzünk ismerőstől, vagy régi mosószeres flakonról olyan kis adagoló poharat, abban mérjük ki a mosáshoz szükséges mennyiséget (100-120 ml mosásonként), és dobjuk be a dobba a pohárkával együtt, így könnyű az adagolása és a kezelése is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése